`
Green Lily blog

Dierzaamheid

Recentelijk is het IMVO Convenant Kleding en Textiel gesloten. Binnen deze samenwerking zullen negen thema's in de textiel-productieketen aangepakt worden. Er zullen stappen gezet worden om zaken als kinderarbeid, te lage lonen en milieu-vervuiling aan te pakken. Een van de negen thema's, en een 'vreemde eend in deze bijt' is dierenwelzijn. Niet eerder werd er zo duidelijk vast gelegd dat kleding- en textielbedrijven rekening moeten houden met de dieren die de wol, veren, haren en huid leveren als grondstof voor bepaalde textielsoorten. In dit blog wat meer achtergrond over hoe dierenwelzijn zich verhoudt tot duurzaamheid, en wat er nodig is om te garanderen dat kleding gemaakt wordt zonder dierenleed.

Duurzame kleding: de uitzondering of de nieuwe norm? Deel 2

  • Geplaatst op
  • Door Lonneke Bakker
  • 0
Duurzame kleding: de uitzondering of de nieuwe norm? Deel 2

In deel 1 van dit blog gaf ik tekst en uitleg over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen convenanten. In deel 2 zoom ik wat verder in op het textielconvenant. Zal een dergelijke samenwerking effect hebben? Wat zijn de voordelen van een dusdanig IMVO convenant? En gaat het IMVO convenant kleding en textiel de beloftes waar maken?

Duurzame kleding: de uitzondering of de nieuwe norm?

  • Geplaatst op
  • Door Lonneke Bakker
  • 0
Duurzame kleding: de uitzondering of de nieuwe norm?

De Nederlandse kleding- en textielindustrie heeft afspraken gemaakt om samen de sector duurzamer te maken: het IMVO convenant kleding en textiel, of kort gezegd:textielconvenant. Voor mijn andere werk voor een dierenwelzijnsorganisatie, ben ik betrokken geweest bij de onderhandelingen. Het IMVO convenant is een interessant nieuw instrument om de kledingindustrie, ook in het buitenland, duurzamer te maken. Maar er is ook kritiek: het convenant zou niet ver genoeg gaan, en lokale partijen niet voldoende betrekken. In twee blog-artikelen wat gedachten over de mogelijke voordelen van zo'n brede maatschappelijke samenwerking. Wat wordt er geregeld middels een IMVO convenant? Wat zijn de voordelen van zo'n samenwerking voor een duurzamere kledingproductie? En is dit een van de zovele initiatieven van de textielsector, of zal er dit keer echt een grote slag gemaakt worden?

Kinderen over hennep kleding

Kinderen over hennep kleding

Green Lily eigenaresse Lonneke Bakker werd geïnterviewd door freelance journaliste Carlien Bootsma, voor een tv-item over hennep kleding. Wat vinden kinderen van hennep kleding, voelen ze het verschil met katoen? En is het belangrijk hoe kleding gemaakt is?

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »