`

15 duurzame wastips voor kleding

15 duurzame wastips voor kleding

Wist je dat tijdens het gebruik van kleding de meeste milieu-vervuiling plaats vindt? Dus niet tijdens het winnen van de grondstof, of de productie van het textiel. Maar als jij, als consument, de kleding gebruikt, wordt er het meest verspild en vervuild. Tot 82 procent van het energieverbruik, 66 procent van het afval, meer dan de helft van de emissies en grote hoeveelheden watervervuiling komen vrij tijdens het wassen en drogen van kleding. Dat zijn behoorlijke cijfers!

Bij Green Lily adviseren we onze klanten al om zo min mogelijk te wassen. Dan blijft de kleding langer mooi, en bespaar je water, energie en wasmiddel. Maar er is natuurlijk nog veel meer wat je kunt doen. We zetten wat duurzaam was-advies voor je op een rijtje!

De wasmachine

1. Koop een efficiënte wasmachine. Liefst eentje met energielabel A+++. Je betaalt wellicht ietsje meer, maar door de jaren heen bespaar je veel water en energie. Vooral de wasmachines van voor 1985 schijnen enorm veel energie en water te verspillen. Door de besparing op de water- en energie-rekening heb je een nieuwe machine in zo'n 6 jaar terug verdiend, terwijl een wasmachine gebruikelijk zo'n 15 jaar mee kan.
 

TIP: Wil je een goede keuze maken voor een energie-zuinig apparaat? Kijk dan eens op Greenem. 2. Volle bak wassen! Zorg ervoor dat de trommel goed vol zit. Hij is vol als er nog net een gebalde vuist bij kan. Prop hem ook weer niet te vol, dan kan het water niet overal bij komen, en kan je was gaan stinken.3. Maak een wasmachine van je badkamer. Span een lijntje, maak wat haakjes of hang een rekje in een ongebruikt hoekje, en laat je gedragen kleding hier een douche of badbeurt hangen. De stoom van het badderen maakt de kleding een beetje vochtig, waardoor geurtjes verdwijnen en de kleding als het ware letterlijk en figuurlijk gestoomd wordt. Als je de kleding netjes hebt opgehangen, en het kledingstuk daarna weer opdroogt, is het bovendien gestreken!
 

By Title from item. B.G.S. Co. [Public domain], via Wikimedia Commons4. Kies een milieu-vriendelijke stomerij. Er is natuurlijk kleding die niet in de machine kan en naar de stomerij moet. De meeste stomerijen gebruiken per-chloorethyleen voor het reinigen, een enorm vervuilende stof. Maar er zijn stomerijen die milieu-vriendelijker te werk gaan. Zoek op internet naar 'milieu-vriendelijke stomerij' voor een adresje bij jou in de buurt.Tip: Green Earth Cleaning heeft een reinigingproces zonder chemicaliën; ze gebruiken zand! Wil je weten hoe dat precies gaat? Check de Green Earth Cleaning website.Het wassen zelf

5. Was minder. We noemden het al hierboven, maar je hoeft de meeste kleding echt niet na één keer dragen in de was te doen. Hang het een nachtje buiten, of bij een open raam dan ruikt het de dag erop weer lekker fris. En als je niet twee dagen achter elkaar hetzelfde aan wilt, maak dan een stapeltje in de kast met gedragen kleding, en leg hier, lekker ouderwets, een zakje potpourri, een lekker ruikend zeepje of zelfs wierook tussen. Als je de kleding dan weer aan gaat doen, ruikt het zalig!Tip: wol blijft het mooist als je het zo min mogelijk wast. Een of twee ker per seizoen is meer dan voldoende! De rest van de tijd kun je de wol het beste buiten of in de badkamer hangen. De dauw buiten of de stoom in de badkamer zorgen ervoor dat de wolvezel van binnen uit gewassen wordt, en weer lekker 'wollig' aanvoelt.
Let op: bij acryl werkt dit niet zo goed – ook al lijkt het op wol, acryl is een kunstmatige vezel die niet zo goed reageert op stoom en dauw als wol.6. Was praktisch. Minder wassen geldt natuurlijk niet voor zaken als ondergoed of sokken; die wil je meestal wel dagelijks vers aan. Een super-milieu-vriendelijke methode is om een emmertje sokken en ondergoed mee te nemen onder de douche. Mits niet te veel vervuild, wordt je wasje vanzelf schoon van de zeep en shampoo die jij voor je lijf en haren gebruikt. Dit is overigens een super-methode op reis, hoef je minder schoon ondergoed in te pakken! En voor broeken met wat modder onderaan de pijpen: haal er even een nat doekje overheen; je hoeft echt niet de hele broek te wassen als die maar gedeeltelijk vuil is!
 7. Was op lage temperaturen.
Waar er vroeger heet water nodig was om het wasmiddel zijn werk te laten doen, zijn de huidige wasmiddelen zo gemaakt dat ze de vlekken ook al op lage temperaturen aan kunnen. Bovendien wordt de meeste was ook niet echt super-vuil meer. Het is meestal niet zo dat je man in de mijnen werkt, je kinderen in de goot hebben gespeeld, of jij zelf boven de vetbak in een cafetaria hebt gestaan. Dus die was wordt echt wel schoon op een lagere temperatuur! En de erg vuile was zoals vaatdoekjes en wasbare luiers kun je natuurlijk voorweken in een emmertje, of opsparen en in één keer wassen op hogere temperaturen.Let op: was je vaak op lage temperaturen, dus 30 graden en lager, en bijna niet meer op hoge temperaturen? Laat dan eens in de zoveel tijd de machine leeg draaien op 95 graden om alle bacteriën te doden. Zo gaat de machine langer mee!8. Behandel vlekken voor. Als er vieze vlekken op bepaalde kledingstukken zitten, was dan niet op hogere temperaturen of met meer wasmiddel, maar smeer wat wasmiddel, ossengal, soda of azijn op de vlek voordat je de kleding wast.Tip: Tante Kaat heeft voor iedere vlek een huis-tuin-en-keuken oplossing. Dus niet direct naar de chemische vlekkenverwijderaars grijpen, eerst bij Tante Kaat ten rade gaan. Het wasmiddel

9. Poeder-power is beter! Koop poederwasmiddel wat biologisch afbreekbaar is in een vierkante verpakking. Dat scheelt transport-ruimte en dus energie, en het doosje kan gewoon bij het papieren afval. Dit in tegenstelling tot wastabletten, die soms zelfs individueel verpakt worden – je betaalt voor onnodige materialen, en dit soort verpakkingen nemen onwijs veel ruimte in tijdens transport!Tip: Seepje verkoopt 100% natuurlijk wasmiddel in de vorm van schillen van de Sapindus Mukorossi-vrucht. Deze schillen staan bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep af en maken zo de was heerlijk schoon.
Of koop een ecowasbal, waarbij je minder normaal wasmiddel hoeft toe te voegen.10. Maak je eigen wasmiddel. Dat is veel makkelijker dan je zou denken. De hoofdingrediënten zijn zeep, soda en water. En eventueel voeg je wat etherische olie toe voor een lekker geurtje. Hier vind je wat recepten om je eigen wasmiddel te maken waarin de verhoudingen worden gegeven. Maar uiteraard kun je zelf experimenteren met het type zeep dat je gebruikt!Tip: Natuurlijk bleekmiddel voor de witte was krijg je door een half kopje citroensap toe te voegen aan de was.11. Gebruik geen wasverzachter. Hang je was zoveel mogelijk buiten of op de tocht. Klinkt logisch toch: een briesje zorgt ervoor dat je was sowieso lekker zacht opdroogt en fris ruikt. Heb je toch graag een lekker geurtje aan je was? Hier vind je een recept om zelf wasverzachter te maken.Tip: ruikt de was erg naar zweetgeurtjes, zoals bij sportkleding bijvoorbeeld? Laat de was dan voorweken in een emmertje met water en wat azijn, of doe de azijn direct in het wasbakje. Wat ook goed werkt, voor vanalles en nog wat schoon te maken, is soda. Hetzelfde principe: laat de was een nachtje voorweken in een emmertje water met soda. Let op: azijn en soda heffen elkaars werking op, niet mengen dus!Het drogen

12. Droog natuurlijk! Dit is een open deur, maar gebruik de wasdroger zo min mogelijk. Wasdrogers gebruiken namelijk veel energie. Schud de kleding stevig uit zodat de vouwen er zoveel mogleijk uit zijn en hang het netjes aan een lijntje of een hangertje op.  Laat voldoende ruimte tussen de kledingstukken – zo droogt de was snel en netjes op. Daardoor zul je ook minder hoeven strijken. Grote stukken zoals lakens en beddengoed kunnen erg goed op een deur gehangen worden – scheelt weer ruimte op je rekje!13. Droog buiten. Door de buitenlucht en een briesje droogt kleding snel. UV licht van de zon doodt bovendien een hoop bacterien. Er zijn kleine rekjes te krijgen die je bijvoorbeeld aan een raam kan hangen wat naar buiten toe open gaat – geen tuin nodig dus! Let wel op dat je de was vast zet met wasknijpers – je wilt natuurlijk niet dat de kleding door de hele buurt waait!

 14. Niet helemaal drogen! Als je dan toch de droger gebruikt, haal de was er dan uit als die nog een beetje dampig is. Te veel hitte aan de kleding zorgt ervoor dat kleding sneller slijt. Bovendien scheelt het weer strijkwerk als je de kleding nog eventjes dampig ophangt. Let er bovendien op dat je voor iedere droogbeurt in de droger het pluizenfilter schoon maakt – dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en dus efficiënter drogen.Het strijken

15. Strijk snel. Als je de was netjes op hebt gehangen, zul je amper hoeven strijken. Strijk terwijl de was nog een beetje dampig is, door het vocht in de kleding zul je minder hard hoeven strijken. Begin met de stofjes die op een hete stand moeten (katoen, linnen), trek de stekker uit het stopcontact, en strijk dan de stofjes die op lagere tempeaturen gestreken moeten worden (viscose, linnen).
Bronnen

http://www.duurzaamthuis.nl/duurzaam-en-biologisch-wassen-doe-je-zo

http://www.cleaninginstitute.org/clean_living/cm_julyaug2011_clean_ideas_going_beyong_green_laundry.aspx

http://www.greenlivingtips.com/articles/earth-friendly-clothes-washing.htmlReacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »