`

Do good, feel good, look good

Kleding van duurzame materialen is duurder dan 'gewone' katoenen kleding. Maar is dat wel echt zo??

Ik ben deze webshop met duurzame kleren begonnen omdat ik geloof dat we de manier waarop we consumeren makkelijk kunnen verduurzamen. Als je hier terecht bent gekomen, hoef ik je vast niks te vertellen over wat minder vlees eten, minder energie gebruiken en afval scheiden. Het is zo makkelijk als eens een vega-burger bakken, op de energie-labels letten als je iets koopt, of iets in een ander zakje dan de vuilnisbak doen. 

Wat me opvalt is dat duurzamer leven vaak logisch is als je kijkt naar hoe we vroeger, op meer natuurlijke manieren, iets deden. Wind-energie bijvoorbeeld. Hebben we in Nederland toch al veel mee gedaan in het verleden. Of biologisch groenten verbouwen. Dat deden we vroeger toch ook gewoon altijd al? We steken deze ideeën in een modern technologisch jasje, maar het komt op hetzelfde neer.

Zo zie ik het gebruik van hennep voor kleding ook: we deden het jarenlang, maar omdat de plastic-industrie in opkomst was, deden we hennep in de ban en ‘vergaten’ deze uiterst nuttige plant. Hennep is een betere basis voor kleding (en andere producten) dan katoen. Het heeft minder water nodig, minder energie, vrijwel geen chemicaliën om van zaadje tot kledingstuk te worden, en de kleding gaat langer mee dan katoen. Bovendien kun je het kouder wassen, droogt het sneller en is het minder giftig aan je lijf als een katoenen shirt.

Doordat katoen op grote schaal geproduceerd wordt, en het proces helemaal gemoderniseerd is, is katoenen kleding (nu nog) goedkoper dan hennep. Dat gaat hopelijk snel veranderen, want juist die ‘goedkope’ productie en kleding zijn funest voor mens en milieu. De katoen- en kleding-industrie is over het algemeen vergeven van on-eerlijke prijzen, slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid en ongezonde leefmilieus. Wij kunnen hier goedkoop kleren kopen, omdat mensen in de mode-keten een oneerlijke beloning voor hun werk en producten krijgen.
Er zijn kledingmerken die zich wel verantwoordelijk voelen voor de mensen in die landen waar ze werken. Dat zijn nu vaak net die kledingmerken die ook kleren maken van betere grondstoffen zoals hennep.

Er zijn al zoveel initiatieven waarin haalbare oplossingen worden geboden voor de uitdagingen van deze tijd. Er is voldoende technologie en kennis om wat langer onze aarde te kunnen gebruiken en hem wat schoner achter te laten voor onze kinderen. En het toepassen van duurzame oplossingen levert de consument vaak voordelen op. Zuinige auto’s gebruiken minder aan benzine, biologische groenten helpen je gezond te blijven, en van korter douchen gaat de waterrekening omlaag. Vaak zijn de investeringen in duurzaam consumeren wat hoger, maar op termijn zijn we goedkoper af. En dat is ook zo met kleding van duurzamere grondstoffen. Ze zijn nu iets duurder, maar op termijn kosten ze minder.

Je betaalt nu dus iets meer voor duurzame kleren omdat die beter voor jezelf zijn, beter voor de wereld en beter voor de mensen om je heen. Uiteindelijk bespaar je op was- en energiekosten, en je kunt langer van de kleding genieten. Wil jij ook een kledingstuk waar je met trots van kunt zeggen de mensen die het gemaakt hebben eerlijk beloond zijn en dat het minder vervuilend is?

Welkom op Green Lily!

Reacties

  1. Lonneke Bakker Lonneke Bakker

    Ha JW, bedankt voor je reactie! De collectie is nu nog beperkt, maar ik denk dat een L shirt van Komodo jou ook wel zou passen, of je moet ineens 20 kg aangekomen zijn! Het is sale, grijp je kans!

  2. JW JW

    Leuk stukje Lon. Ik ben meteen in de shop wezen kijken. Wat me opviel is dat er niet heel veel XL shirts bijzitten. Gaat dit nog komen of zijn de L maten groter dan de reguliere L ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »