`

Hennepteelt voor textiel in Nederland

Hennepteelt voor textiel in Nederland

De meest hennep kleding komt tegenwoordig uit China. Maar ook in Nederland timmeren er bedrijven aan de weg om via een nieuw proces van hennep textiel te maken.

Wellicht had je al eens gehoord van het modemerk Netl. Kleding van brandnetels, gemaakt door het Nederlandse bedrijf Brennels. Dat bedrijf is gestopt in 2013. Het bleek erg duur om van brandnetel textiel te maken, en de kleding werd niet voldoende verkocht.

Ook met hennep wordt al een tijdje geëxperimenteerd in Nederland. De BV Stextile wilde een nieuwe methode ontwikkelen om hennepvezels, zonder gebruik van water of giftige stoffen, om te zetten naar een substantie die gesponnen kan worden zoals katoen of wol. Traditioneel laat men hennep rotten op het land (retting), en komen er allerlei mechanische handelingen aan te pas zodat de bastvezels loslaten van de houtachtige kern. Dit proces is niet zo makkelijk te controleren, duurt erg lang, en de uiteindelijke vezels zijn lastig te verwerken op bestaande machines voor katoen. Stextile probeerde jarenlang de nieuwe techniek, de zogenaamde 'stoomexplosie', te vervolmaken. Maar in 2013 hield ook dit bedrijf op te bestaan.

Hennepteelt in Nederland

Inmiddels heeft een nieuwe onderneming het stokje over genomen: Stexfibers. Volgens directeur Ben Ratelband wilt de markt nu juist wel duurzame producten, en loont het om de stoomexplosie techniek voor hennep toch verder te ontwikkelen. Zijn bedrijf, Stexfibers werkt samen met de hennepteelt bedrijf Pantanova en innovatiestichting Texperium om een keten op te zetten van hennepteelt tot garen. Pantanova zorgt voor de hennepteelt, StexFibers bewerkt de bastvezel en Texperium verspint deze stexvezels tot hoogwaardige garens. Met subsidie vanuit de overheid onder de 'Green Deal Natuurvezels', donaties van stichtingen en veel interesse uit de wetenschap, willen de bedrijven hennep als grondstof voor textiel een nieuwe impuls geven.

Stexfibers zegt hierover: 'Het gebruik van hennepvezels heeft grote positieve effecten om de leefomgeving. Daarom is hennep een absolute winnaar in termen van duurzaamheid. Bovendien zijn hennepvezels sterker, zachter, beter absorberend en ademend. Ze hebben ook een anti‐schimmelwerking.'

Pantanova stimuleeert de verbouwing van natuurvezels in Nederland. Het bedrijf ziet hennep als een vergeten gewas, terwijl de eigenschappen enorm voordelig zijn. Middels de Green Value aanpak wordt (tijdelijk) braakliggend terrein beplant met hennep of olifantsgras. 'De gewasteelt leidt tot verbetering van de bodemkwaliteit en vergroening van de sociale omgeving. Dit levert een verhoogde belevingswaarde op, een grotere biodiversiteit, vastlegging van CO2 en versterking van het imago van de grondeigenaar. Het resultaat kan worden bijgeschreven op de duurzaamheidsbalans van de opdrachtgever.' Het uiteindelijke doel is de haalbaarheid aan te tonen van vier bedrijvenketens voor regionale hennepteelt die zijn gericht op de productie van textiel, bouwmateriaal, composieten en ruwvoer.

Texperium zet zich in om textielrecycling te verbeteren. Waar vezels nu veelal gemengd worden met polyester of tencel, is hennep een duurzaam alternatief om er voor te zorgen dat de gerecyclede vezels sterk genoeg zijn.

Hennep stoomexplosie

Nu dat de experimenten in het lab klaar zijn, heeft Stexfibers een grote test unit voor stoom explosie gebouwd in Arnhem. Als alles goed gaat, zal het bedrijf de hennep zo kunnen bewerken dat de vezels veel dunner zijn en gesponnen kunnen worden op de machines die normaal voor katoen worden gebruikt. Op die manier is de hennep veel beter en makkelijker te verwerken dan via de conventionele methode.

De Nederlandse bedrijven zijn dus eigenlijk bezig een nieuw soort garen voor textiel te maken. Het product zal de goede eigenschappen van hennep hebben, maar ook net zo makkelijk te verwerken zijn als katoen. De verwachting is dat in 2015 de eerste Nederlandse henneptextiel op de markt gebracht kan worden.

Bij Green Lily juichen we dit initiatief van Nederlandse, verbeterde hennep textiel toe. We hopen een van de eersten te zijn die Nederlandse hennepkleding aan kunnen bieden!


Meer weten?

Bekijk een filmpje over het upcyclen van KLM uniformen door Texperium.

Lees hier meer over de historie van hennepteelt, en hoe de 'war on drugs' ons belet om gebruik te maken van deze wonderplant. 

Meer over hennepteelt in de VS en wereldwijd lees je in het boek The Emperor Wears No Clothes van Jack Herer.Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »