Hoe wordt bamboe kleding gemaakt?

Bamboe

Duurzaamheid van bamboe kleding


Er zijn twijfels of bamboe kleding echt wel zo duurzaam is als soms wordt beweerd. Qua grondstof is het een goede optie, maar het productie-proces laat te wensen over. Maar bamboe kleding is wel weer milieu- vriendelijk tijdens het gebruik: er is minder water en energie nodig voor het wassen. En een erg groot voordeel is dat de stof lang mooi blijft en de kleuren helder - een kledingstuk van bamboe gaat dus lang mee. Bovendien is bamboe kleding wel biologisch afbreekbaar, in tegenstelling tot kleding van kunststoffen.  


Bamboe teelt

Bamboe  groeit enorm snel, heeft daarbij weinig water nodig, en geen pesticide of kunstmest. Tijdens deze snelle groei neemt de plant veel broeikasgassen op, en voorkomt erosie. Het is net als katoen, hennep, linnen en tencel, een hernieuwbare grondstof. En is bovendien biologisch afbreekbaar. 


De meeste bamboe komt uit China en Taiwan, van familiebedrijfjes. De bamboe kan meerdere keren per jaar geoogst worden, en blijft doorgroeien. 


Productie van bamboe textiel

De vezels die van bamboe afkomen zijn erg kort, en kunnen niet op een mechanische, meer natuurlijke manier tot garen worden gesponnen. Dat zou te duur zijn. Bamboe wordt dus chemisch gesmolten, op eenzelfde manier als dat er van houtpulp viscose wordt gemaakt. Cellulose van de bamboe plant wordt behandeld met oplosmiddelen, en de pulp wordt dan mechanisch gesponnen tot draden. Eigenlijk kun je dus niet spreken van textiel gesponnen met bamboe, maar is het eerder viscose van de bamboe plant.

Het productie-proces om van bamboe garen te maken is dus helemaal niet zo milieu-vriendelijk. Er worden veel zware chemische oplosmiddelen gebruikt bij het smelten van de bamboe. En die kunnen grotendeels niet hergebruikt worden. Gelukkig vindt er veel onderzoek plaats om dit proces te verbeteren. 


Bamboe kleding 

Kleding van bamboe textiel is enorm zacht,  nog zachter dan het zachtste katoen. De bamboe stof is lekker zacht en glad, waardoor mensen met huidirritaties er soms veel voordeel van hebben. Het is ideale kleding voor hete zomerdagen omdat het niet zo snel aan je huid blijft plakken. De iets glanzende bamboe stof valt mooi en wordt niet snel vaal. 

De stof heeft een luxe uitstraling. Door micro-gaatjes in de vezels van bamboe, absorbeert het vocht erg goed. Ideaal dus voor sport of yoga; bamboe kleding absorbeert en verdampt zweet sneller. 


Was bamboe kleding op koude temperaturen, liefst zonder wasverzachter. Bamboe textiel krimpt niet. 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »