Hoe wordt hennep kleding gemaakt?

Hennep teelt

Hennep is een van snelst groeiende gewassen; het groeit twee keer zo snel als katoen. Nadat het is geplant, duurt het maar 3-4 maanden voordat de plant klaar is voor oogsten. In sommige gebieden kan er dan ook meerdere keren per jaar geoogst worden. Hennep put de grond lang niet zo veel uit als andere gewassen en heeft weinig tot geen kunstmest nodig. Minder kunstmest betekent minder vervuiling van de bodem en waterwegen. De wortels van de hennepplant gaan erg diep, en hennep is daardoor zeer geschikt om op allerlei bodems te groeien en erosie tegen te gaan.


De plant heeft weinig last van insecten, dus zijn er weinig tot geen pesticiden nodig. Hennep voorkomt de groei van onkruid op een natuurlijke manier. Vandaar dat bij de hennep productie geen onkruidbestrijding nodig is. Hennep groeit op allerlei plaatsen, en heeft weinig water nodig; katoen echter groeit alleen in warmere klimaten en heeft veel water nodig om te groeien. 


De plant kan gebruikt worden als een 'schoonmaak gewas' om afvalwater te zuiveren. In Chernobyl wordt hennep verbouwd om nucleaire vervuiling in de grond op te ruimen. Uit verschillende studies blijkt dat hennepteelt betere voorwaarden schept voor biodiversiteit dan de meeste andere monoculturen. Wat dat betreft zou je dus kunnen zeggen dat een veld met hennep beter is voor de natuur dan veel andere landbouwgewassen. Geen wonder dat veel kledingmerken die duurzaamheid nastreven gebruik maken van hennep voor het maken van hun eco mode!China verbouwt al meer dan 6000 jaar hennep, en tegenwoordig komt de meeste hennep voor kleding nog steeds uit dit land. Het oogsten en verwerken gebeurd voornamelijk met de hand, in kleine familiebedrijfjes.


Ook in Nederland wordt er tegenwoordig weer geëxperimenteerd met hennep voor textiel. Middels nieuwe technieken wil men de hennep zo bewerken dat het verwerkt kan worden op dezelfde machines als katoen. Lees hier meer over op ons blog

 Productie van hennep textiel


Hennep is een erg goede grondstof voor textiel. Hennepteelt levert ongeveer twee-drie keer zoveel vezels op per hectare dan katoen. Textiel van 100% hennep gaat ongeveer 3,3 keer zo lang mee als katoen.

Net als bij de productie van vlas voor linnen, is er vochtigheid of water nodig zodat de vezels loslaten van de stengels. Dat kan of door de hennep op het land te laten 'rotten' en de dauw zijn werk te laten doen, of door de hennep in baden te doen, of met chemische processen waarbij gebruik wordt gemaakt van enzymen. De vezels worden gesponnen tot garen, soms gemixt met andere vezels, en het garen wordt geweven of gebreid tot stof.Hennep kledinghennep vs. katoen

Vezels van hennep zijn tien keer sterker dan de vezels van katoen. Daardoor is hennep kleding sterk en gaat lang mee. Nadeel is dat hennep stof vaak stug is, en dus moet het nabewerkt worden of vermengd met andere stoffen.
 Door hennep te mixen met biologisch verbouwd katoen, ontstaat een stof die zacht aanvoelt, maar toch sterker is dan katoen. 

De hennep kleding kan gewassen worden op 30 graden en hoeft niet gestreken te worden. Doordat het niet zo snel vlekken opneemt, hoeft het minder vaak gewassen te worden, en met minder agressieve wasmiddelen. Hennep wordt op den duur door het wassen zachter. De stof is lichter dan vele andere stoffen waardoor het snel droogt en niet in de droger hoeft. Hennep is van nature motten-bestendig.

Hennep kleding heeft vele pluspunten voor degene die het draagt. Het absorbeert vocht beter, is minder toxisch, en houdt meer UV stralen buiten. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit bleek dat hennep de groei van bepaalde (stafylokok) bacteriën tegen gaat. Mensen met een gevoelige huid zouden er dus wel eens baat bij kunnen hebben hennep te dragen.

De kleding labels die Green Lily selecteerde en met hennep werken zijn voortdurend bezig hun productie-processen nog milieu-vriendelijker te maken, en de verwerking van hennep tot kleding efficiënter te maken. Vaak gebruiken ze een combinatie van hennep en bio-katoen, zodat de kleding mooi valt, zacht aanvoelt, maar toch de goede eigenschappen van hennep heeft. Deze merken maken over het algemeen tijdloze eco mode; kwalitatief goede kleding die nog jaren draagbaar en leuk blijft!


Shop hennep kleding

Hennep, dat is toch wiet?

Blog: Hennepteelt voor textiel in Nederland

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »