Hennep...dat is toch wiet?

Cannabis sativaHennep is dezelfde plant als Marihuana; de wetenschappelijke naam is ‘Cannabis sativa’. Er zijn ongeveer 2000 cannabis variëteiten bekend. De meeste variëteiten bevatten minder dan 0,3% THC, terwijl hennep gebruikt als drugs (wiet) tussen de 2 en 20% THC bevat. De Europese Unie heeft 41 variëteiten van hennep gecertificeerd; deze variëteiten bevatten minder dan 0,2%THC, waardoor ze ongeschikt zijn om hasj of marihuana van te maken. De Europese hennep vezels worden met name gebruikt voor papier (sigaretten papier en industriële filters), isolatie materiaal, plastics versterkt met natuurlijke vezels (biocomposieten) en bodembedekking (bijvoorbeeld voor paarden). 


Hennep kleding is dus eigenlijk wiet kleding - hetzelfde plantje, maar een andere variëteit.

Voor kleding worden de vezels uit de stengels gebruikt. De wiet die gerookt wordt, zijn de bloemen van de plant. Geschiedenis van hennep
Hennep is een van de oudste planten die wij als mens gebruiken. In 8000 v Chr. werd er al kleding gemaakt met hennep vezels! China maakte in 2800 v. Chr. het eerste touw en in 100 v. Chr. het eerste papier gemaakt, van hennep. Vanaf de Middeleeuwen werd hennep ook een belangrijk gewas in veel Europese landen. Gedurende duizenden jaren werd hennep gebruikt om papier, touw, canvas en textiel te maken. In 1600 schilderde Rembrand bijvoorbeeld op hennep canvas. 

Hennepteelt is in het verleden verbannen, niet omdat het een schadelijke drugs was, maar omdat het concurrerend was voor de hout-industrie en synthetische vezels (plastic). Grote bedrijven die voordeel ondervonden van deze nieuwe industrie organiseerden een campagne tegen hennep. Ze beweerden dat marihuana een groot probleem was voor de samenleving. Dat het de zwarte bevoling agressief maakte. Jammer genoeg geloofde het Amerikaanse parlement deze valse beschuldigingen en werd hennepteelt in 1937 in Amerika verbannen. 


In Europa werd de teelt niet verboden, maar de concurrentie van de synthetische plastic industrie zorgde er voor dat er steeds minder hennep werd verbouwd. Meer dan 30.000 producten kunnen geproduceerd worden van hennep, waaronder papier, plastic, bouwmateriaal, voedsel, bio-brandstof en textiel. Tegenwoordig is de techniek om van hennep producten te maken vaak verouderd, en is hennep daardoor niet altijd concurrerend met andere grondstoffen.
Hennepteelt wereldwijd


Gelukkig staan veel landen de laatste 10 jaar weer de teelt van hennep voor commerciële toepassingen toe. Het gewas is min of meer herontdekt, nadat het jarenlang, op basis van onjuiste feiten, in de ban is gedaan. In Australië, Oostenrijk, Canada, Chili, China, Denemarken, Egypte, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot Britannië, Hongarije, India, Italië, Japan, Korea, Nederland, New Zeeland, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Thailand, Turkije en de Ukraine wordt hennep weer legaal verbouwd. Veelal wordt de hennep verbouwd voor de zaden, waar voedingsmiddelen of cosmetica van wordt gemaakt.
 

Hennep in himalaya

In Japan is het traditie dat de keizer kleding van hennep draagt. Hennep wordt daar dan ook verbouwd op zeer kleine schaal, alleen voor de keizerlijke familie. In India is de plant verwilderd en komt op veel plaatsen gewoon in de natuur voor. In Amerika wordt hennep vooral uit het buitenland geïmporteerd, waarna het in het land zelf verwerkt wordt. Sommige Amerikaanse staten staan nu wel weer de hennepteelt toe. In Europa werd er in 2008 zo'n 15.000 ha hennep verbouwd. De meeste hennep voor commerciële toepassingen komt uit Roemenië, terwijl de verwerking van hennep veelal plaats vindt in Hongarije. Hennep teelt voor textiel vindt vooral plaats in Aziatische landen. 


Onder de 'Green Deal Natuurvezels'  vindt er ook weer hennepteelt voor textiel plaats in Nederland. Lees er meer over op ons blog. 


Shop hennep kleding 

Hoe wordt hennep kleding gemaakt? 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »