Hoe zit het met hergebruik en recyclen?

Kleding recyclen


recycle

Buiten dat hele kledingstukken natuurlijk hergebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld verkocht via een tweedehandse winkel, kan textiel zelf ook een nieuw leven krijgen. Er vindt veel onderzoek plaats naar ‘vervezelingstechnieken’ waarbij vezels van gebruikte stof vrij gemaakt en weer hergebruikt kunnen worden. Soms wordt er weer kleding van gemaakt, soms worden de vezels samen geperst om als matras vulling te dienen. Ook wordt er vulmateriaal van gemaakt voor auto-isolatie, dakbedekking materiaal, luidspreker kegels of opvulmateriaal voor meubels.

Textiel-recycling bedrijven sorteren de binnen gekomen kleding naar gelang het type en de kleur. Dat is nog niet altijd makkelijk; veel stofjes bestaan uit verschillende grondstoffen, zoals katoen gemengd met polyester, of acryl met wol. Textiel is gemengd ('blended') op het niveau van de vezel, van het garen, of van de stof zelf - wat het niet altijd makkelijk maakt om te sorteren. Er worden nu testen gedaan met infrarood detectie, zodat de stof op die wijze 'herkend' kan worden en het sorteren makkelijker gaat. 


Soms wordt er op kleur gesorteerd, waardoor de stof niet opnieuw geverfd hoeft te worden, wat weer energie en chemicaliën scheelt. Het textiel wordt verscheurd tot vezels, en gemixt met andere vezels, afhankelijk van het gewenste eindproduct. De mix van vezels wordt schoon gemaakt en gesponnen tot garens, om dan weer, via weven en breien, stof te maken. Een goede manier van recycling dus!


In Nederland gaat er ongeveer 124 miljoen kilo textiel met het restafval mee, terwijl er maar 70 miljoen kilo ingezameld wordt. En dat terwijl 65% van het restafval-textiel gewoon hergebruikt of gerecycled had kunnen worden.

Oftewel: doe gebruikt textiel, ook handdoeken, beddenlakens en dergelijke, altijd in de aparte textiel-afvalbakken!Gerecycled katoen


Het recyclen van katoen is milieuvriendelijk omdat er geen nieuwe katoen voor geteeld hoeft te worden, vaak niet opnieuw geverfd (want de stof wordt vaak al gesorteerd op kleur) en er geen sterke chemicaliën aan te pas komen. Gerecycled katoen wordt vaak samen gevoegd met gerecyclede plastic pet flessen om er weer textiel en kleding van te maken. Gerecycled katoen wordt ook vaak gebruikt om poetsdoeken te maken, of zelfs papier. 


Er wordt nu nog vaak gebruik gemaakt van pre-consumenten katoen, dus bijvoorbeeld alle restjes stof die overblijven bij de productie van kledingstukken. Hopelijk wordt textiel-recycling in de toekomst zo efficiënt dat ook post-consumenten katoen goed hergebruikt kan worden om er opnieuw textiel van te maken. Gerecycled polyester


Voor polyester werkt het net wat anders; van de stukken polyester worden bolletjes gemaakt, en daarna kleine pellets. De pellets worden dan afgebroken tot polymeren en er worden ‘polyester chips’ van gemaakt. Die kunnen dan weer gesmolten worden en geweven tot vezels om en nieuwe polyester stof van te maken.


Bekijk de informatie over hoe textiel wordt hergebruikt

Shop kleding en accessoires van hergebruikt materiaal

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »