Nieuw: stof van brandnetel, zeewier, algen, suiker en melk!

Kleding van brandnetels

In Nederland werd er geëxperimenteerd met de productie van kleding van brandnetel. Brandnetel groeit snel en erg goed in ons klimaat en is heel sterk. Maar te weinig mensen kochten de mode van brandnetel gemaakt door het merk Netl, en er bleven problemen bestaan bij de productie van het textiel. In 2013 is het merk dan ook opgeheven. 


Kleding van zeewier en algen

Ook van zeewier en algen wilt men stof gaan maken. Algen bevatten veel cellulose, net zoals hout (waar viscose van wordt gemaakt). De Nederlander Tjeerd Veenhoven won in 2015 een prijs om verder onderzoek te doen naar de productie van textiel van algen. De algensoort komt met name uit China, waar door milieu-vervuiling veel meren vol zitten met algen. In plaats van van de algen viscose te maken, richt het onderzoek zich erop om de vezels als het ware aan elkaar te plakken tot een stevige stof. Bekijk hier meer informatie over het project om van algen textiel te maken


De Europese Unie financiert onderzoek naar de productie van textiel van zeewier. Hiervoor zal zeewier gekweekt worden op substraten in de zee. De cellulose in zeewier is water-oplosbaar, en wordt gemengd met de cellulose van eucalyptus vezels, om op dezelfde manier als bij tencel, textiel te maken. Ingeo kleding

Ingeo is stof gemaakt van gefermenteerde suikers van planten, vaak van maïs. Van de suikers worden een soort platic pellets gemaakt, waar vanalles mee gemaakt kan worden, onder andere kleding. Om ingeo te fabriceren is ongeveer de helft van de energie nodig vergeleken bij de productie van katoen. Het bedrijf wat Ingeo produceert doet veel onderzoek naar andere bronnen voor de suikers dan maïs. De verwachting is dat in de toekomst de suikers die dienen als grondstof voor Ingeo ook uit ander materiaal gehaald kan worden, b.v. landbouwafval. 

Lees hier meer over hoe Ingeo gemaakt wordt


Er zijn zelfs al experimenten om kleding van melk te maken door Qmilk.


Oftewel: er is heel veel onderzoek naar (duurzame) alternatieven voor katoen en de synthetische stoffen. Wie weet waar we ons in de toekomst nog in zullen hullen!


Bij Green Lily houden we deze ontwikkelingen goed in de gaten. En als er iets op de markt komt wat duurzaam & betaalbaar is, zullen we dit graag aanbieden via de shop!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »