Hoe wordt soja kleding gemaakt?Soja teelt

Hoewel soja kleding nieuw lijkt, werd er al in de jaren 50 geƫxperimenteerd met het maken van soja textiel. Soja bestaat uit eiwitten, en men wilde stof van maken van eiwit vezels, zoals zijde en wol. Maar olie bleek uiteindelijk een goedkoper alternatief voor de productie van textiel van eiwit vezels. Nu dat de olie-prijzen sterk zijn gestegen, en de milieu-kosten ook steeds zwaarder meewegen, is soja weer in de kijker gekomen van textiel bedrijven.

In tegenstelling tot eiwitten van wol of zijde, is er voor het maken van soja eiwit weinig ruimte nodig. Voor zijde zijn heel veel moerbeiboom bladeren nodig waar de zijde-rupsen van kunnen eten. En dus veel ruimte voor bomen. Voor schapenhouderijen en de productie van wol is ook erg veel ruimte nodig. Vezels van soja zijn een bij-product van de productie van voedsel. Dus wat dat betreft kost het maken van soja textiel geen extra ruimte.

Nadeel van soja is dat veel soja genetisch gemodificeerd is. Biologisch geteelde soja komt helaas niet zo veel voor. Desalniettemin is soja textiel sowieso milieuvriendelijker dan al de niet-organische alternatieven zoals polyester.


Productie van soja textiel

Van de onoplosbare delen van de sojabonen omhulsels wordt een papje gemaakt, okara. De eiwitten worden uit dit papje gehaald door een chemisch proces. Wat er dan overblijft van de okara kan alsnog als veevoer gebruikt worden. De soja eiwitten ondergaan een verder chemisch proces, waardoor er garen van gemaakt wordt, en er stof van gesponnen kan worden.

Soja textiel neemt goed verf op, waardoor er minder verf nodig is om de stof een mooie kleur te geven.


Soja kleding

Soja neemt goed water op, en draagt daardoor erg luchtig. Het is meer resistent tegen UV straling dan katoen. De kleuren van soja stof blijven lang mooi; ze vervagen vrijwel niet. Doordat soja textiel eiwitten bevat die goed zijn voor het lichaam, zal soja kleding fijn dragen en de huid niet irriteren. Fijn dus voor mensen met een gevoelige huid!

Soja kleding voelt zijdezacht, valt mooi om het lichaam, en heeft een mooie luxueuze uitstraling.

Soja is het veganistische alternatief voor zijde. De kleding heeft dezelfde eigenschappen als zijde, maar er zijn geen rupsjes voor dood gegaan. Bovendien is kleding van soja biologisch afbreekbaar.

Soja textiel moet koud gewassen worden in de wasmachine, zonder wasverzachter, want de stof is al erg zacht. Het krimpt niet, en kreukelt niet, en zal dus niet gestreken hoeven te worden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »