Hoe wordt tencel kleding gemaakt?

Houtpulp als basis voor textiel

Lyocell, of beter bekend onder de merknaam Tencel, wordt ook wel eens de milieu-vriendelijke viscose genoemd. Net als viscose, wordt het namelijk gemaakt van houtpulp. Een van de grootste bedrijven die lycocell produceert is Lenzing in Oostenrijk. De energie die het bedrijf gebruikt voor het maken van lyocell komt van natuurlijk gas en de verbranding van biomassa.

De houtpulp die dit bedrijf gebruikt komt gedeeltelijk uit Oostenrijkse en andere Europese beukenbossen, en gedeeltelijk uit eucalyptus plantages in zuidelijke landen. De bomen worden aangeplant op land wat over het algemeen niet geschikt is voor voedselproductie. De beukenbossen worden niet bemest of geïrrigeerd. De eucalyptus plantages worden ook niet geïrrigeerd, maar er worden wel kleine hoeveelheden bemesting toegediend. De bossen zijn PEFC en FSC gecertificeerd, wat betekent dat er sprake is van duurzaam bosbeheer. De opbrengst per hectare is vele malen hoger dan die van katoen.Productie van tencel

Het hardhout wordt geschilferd tot stukjes zo groot als een postzegel, zacht gemaakt met een oplosmiddel en dan mechanisch tot pulp gemaakt. Daarna wordt het gedroogd en er wordt een blad van gemaakt. Deze pulp-rollen worden dan weer in stukjes gebroken, en met een oplosmiddel behandeld. De ‘dope’ die zo ontstaat wordt dan door grote spinmachines gehaald, en komt door een soort douchekop weer naar buiten, waardoor lange strengen vezels ontstaan. Deze vezels worden weer opgelost, waardoor er kabelgaren ontstaat. Het wordt dan nabehandeld, afhankelijk van wat er uiteindelijk voor stof gemaakt gaat worden. 

Tijdens de productie van viscose wordt een zeer toxisch oplosmiddel gebruikt voor de houtpulp. Bij de productie van tencel wordt een oplosmiddel gebruikt wat voor 98% hergebruikt kan worden. Bovendien zijn er minder stapjes tijdens het productie-proces, waardoor er in totaal veel minder chemicaliën nodig zijn tijdens de productie dan bij viscose. Zo worden de vezels bijvoorbeeld chloorvrij gebleekt. Tencel is daardoor volledig biologisch afbreekbaar.

Hoewel het productieproces van lyocell relatief het milieu-vriendelijkst is van alle natuurlijke vezels, gebeurt het nog wel eens dat de fabrikanten van stoffen het garen chemisch behandelen zodat het beter geverfd kan worden of om het pillen van de stof tegen te gaan. De productie van lyocell is relatief duur in vergelijking met katoen of rayon. Verder kost de productie veel energie, doordat de pulp onder hoge druk gehouden moet worden.Lyocell kleding

Kleding van lyocell is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol, en veel beter vocht absorberend dan katoen. Tencel kleding heeft een hele goed ventilatie, neemt vocht goed op en heeft goede vochttransport eigenschappen, waardoor de kleding snel droogt. Zweet wordt door tencel vanaf de huid geabsorbeerd, waardoor bacteriën geen kans krijgen om te groeien, en je dus frisser blijft ruiken. Volgens Lenzing's onderzoek gaat bacteriegroei bij synthetische stoffen 2000 keer zo snel als bij tencel.

Waar de katoen vezel vrij ruw is, en de wol vezel geschubt is, heeft tencel een hele gladde vezel. Daardoor voelt tencel heel zacht aan op de huid, maar is het wel super-sterk! Lyocell kleding houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Het valt mooi, en kan zo geproduceerd worden dat het lijkt op suède, leer of zijde.

De productie van lyocell, de natuurlijke viscose, is een heel nieuw chemisch proces. Er is dan ook nog niet zo veel kleding van lyocell op de markt. Bij Green Lily vinden we het erg interessant dat er nieuwe, duurzamere alternatieven zijn voor de textiel-productie. We willen dit soort initiatieven stimuleren en zullen daarom blijven zoeken naar interessante kleding producenten die werken met lycocell.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »