Wat is er mis met katoen?

Wat is er mis met katoen?

Katoenteelt

Tegenwoordig is nog maar zo’n 60% van alle kleren van katoen gemaakt. Het meeste katoen komt uit China, India en de VS. Wereldwijd wordt ongeveer 2,4% van het landbouwoppervlak gebruikt voor katoenteelt. Katoen komt van nature voor in vele kleuren; van oker tot oranje en ook in rood en groen. Omdat katoen tegenwoordig meestal geverfd wordt, verbouwd men nu vooral nog de witte versie.


Katoen groeit als een soort wattenbolletje aan een plant. Door chemische middelen te sprayen, verliest de plant haar bladeren. Daarna kunnen de katoenbolletjes geplukt worden met de hand of mechanisch met machines. Na de oogst worden de vezels samengeperst tot grote balen. Om de vezels allemaal in dezelfde richting te leggen, worden de balen gekamd in een fabriek. Dan worden de vezels gewassen om de sporen van was, eiwit en andere onzuiverheden eruit te halen. De draadjes worden dan gesponnen tot garen, en dan gebreid of geweven tot stof.Waarom is katoen niet duurzaam?

  • Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de katoenteelt is zo’n beetje het hoogste van alle landbouwgewassen; in sommige landen wordt er wel tot 40 keer per jaar gesproeid.

  • Doordat de katoenteelt zo intensief is, verarmt de bodem en treedt er erosie op; er zijn dus kunstmatige meststoffen nodig.

  • Omdat katoen vaak verbouwd wordt in niet optimale klimaatzones waar het te droog is, is irrigatie vaak de enige oplossing.

  • Er wordt enorm veel pesticiden gebruikt voor de productie van katoen; bijvoorbeeld om onkruid en insecten te bestrijden, de planten te ontbladeren, de katoenbolletjes van de plant af te halen of om ervoor te zorgen dat het katoen niet gaat schimmelen als het opgeslagen ligt.

  • Katoenteelt put de bodem uit, waardoor er erg veel kunstmest nodig is. Katoenteelt is goed voor ongeveer 24% van het wereldwijde insecticide gebruik en 11% van de pesticiden. Buiten dat deze chemicaliën in rivieren en de bodem terecht komen, zijn ze ook erg giftig voor de katoenarbeiders.


Voor het maken van een jeans is ongeveer 325 gram pesticiden nodig, en 10.000 liter water!


Genetisch gemodificeerd katoen

Om de vicieuze cirkel van meer gebruik van pesticiden en meststof in de katoenteelt te doorbreken, wordt er tegenwoordig steeds meer genetisch gemodificeerd katoen verbouwd. In de katoenplant is een gen ingebouwd wat een eiwit produceert wat giftig is voor schadelijke katoenkevers. Men dacht dat de Bt-katoen daardoor minder pesticiden nodig zou hebben; maar niet alle ziektes en plagen worden bestreden, katoenkevers worden resistent, en secundaire plagen steken de kop op. Dus ook al kan het gebruik van pesticiden eerst verminderd worden, later moet het weer verhoogd worden. 


Een bijkomend probleem is dat het zaaigoed van genetisch gemanipuleerde planten ieder jaar weer opnieuw aangekocht moet worden omdat de gemodificeerde planten onvruchtbaar zijn. Een grote bron van inkomsten voor de zaadproducenten dus, maar een behoorlijke strop voor de katoenboeren!Kleding van katoen

Katoen krimpt behoorlijk als het onbehandeld is, het kreukt snel en moet dus vaak gestreken worden. Katoen gebruikt zo’n 72% meer energie om te wassen, drogen en strijken dan de synthetische stoffen. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »