Hoe wordt wollen kleding gemaakt?

wolWol komt natuurlijk van schapen, maar kan ook van angora konijnen, mohair of kasjmier geiten of kamelen komen. De vacht van een schaap wordt geschoren en de wol wordt verdeeld in verschillende categorieën. De wol van een dier kan voor ongeveer de helft gebruikt worden om wol van te spinnen, de rest van het haar is ongeschikt. 
 

De wol is dan nog 'vervuild' met een soort vet, lanoline, viezigheid, dode huidcellen, zweet, pesticiden en plantmateriaal. Om de wol schoon te spoelen wordt het gewassen in een warm bad, of er kan een industrieel proces gevolgd worden waarbij erg sterke chemicaliën nodig zijn. Soms wordt de wol maar gedeeltelijk ontvet, en worden er truien van gemaakt die waterafstotend zijn. 
 

De wol wordt vaak nabewerkt door het te wassen in een zuur bad, zodat de vezels niet aan elkaar gaan plakken als ze gewassen worden, waardoor de wol krimpt. Wol is geschubd (waardoor er takjes en zaden in de vacht van een schaap blijven hangen) en 'gekroesd'; de haren hebben bochten. Door deze twee kenmerken kan wol goed gesponnen worden; de haren blijven aan elkaar 'kleven'. De schoon gemaakte wol wordt gesponnen tot draden die dan weer verwerkt kunnen worden tot stof en uiteindelijk textiel. Voor het verven van wol zijn erg agressieve chemicaliën nodig.
 

Tegenwoordig levert wol nog maar 3% van de vezels voor kleding. De meeste wol komt tegenwoordig uit Australië, van Merino schapen. 

 

Dierenwelzijn

Met de conventionele schapenhouderijen is nogal eens iets mis; de schapen worden in een bad met insecticiden gedaan om teken en vlooien te bestrijden. Soms worden de staarten van de schapen verwijderd en stukken huid weg gehaald bij het achterwerk om parasieten te voorkomen. In het engels heet dit mulesing


In de biologische schapenhouderij worden deze chemicaliën niet gebruikt, geen staarten geknipt en geschoren met beleid. Bovendien krijgen de schapen organisch voer, en zijn er richtlijnen om te zorgen dat niet teveel schapen op een wei grazen. De wol wordt niet of op natuurlijke wijze geverfd.Voordelen

Door de kroes in wolharen, heeft wol heeft een holle structuur waardoor het warmte goed geleidt; het houdt hitte en kou buiten. Het neemt veel water op waardoor je er niet snel in zweet. Wol kan goed hergebruikt worden.Nadelen

De meeste wol binnen de industrie is nog niet milieu- en dier-vriendelijk.Zorg voor de kleding

Wol moet op lage temperaturen gewassen worden omdat het anders krimpt. Wol kan echter een nacht buiten gehangen worden; de dauw en vochtigheid in de lucht maken de wol dan als het ware weer schoon. Wol van lage kwaliteit pilt snel waardoor het niet lang mooi blijft. Wol van goede kwaliteit kan erg lang mee gaan; door de elasticiteit slijt het niet snel.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »