Het merk Komodo

Arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken

Het Komodo label produceert een groot deel van de kleding al meer dan twintig jaar in dezelfde fabriek in Nepal, en daarnaast in fabrieken in Indonesië en India.   De fabrieken zijn vaak klein, gerund door een familie, en zijn meegegroeid met het kledinglabel door de jaren heen. Het is uitzonderlijk dat werknemers in fabrieken hun baan opzeggen. 


Het kledinglabel stond aan het begin van het gebruik van duurzame stoffen zoals bio-katoen, hennep, bamboe en tencel. Tegelijkertijd vindt het bedrijf het welzijn van de toeleveranciers en de mensen in de fabrieken belangrijk. Mensen in elke stap van het productie-proces  worden behandeld met respect en krijgen een goed loon. Er wordt niet onder gevaarlijke omstandigheden gewerkt.  

Certificering van kledingfabrieken

Met al deze fabrieken heeft Komodo nauw contact, en ze worden regelmatig bezocht door de Komodo medewerkers. Zo kunnen de arbeids-omstandigheden in de gaten gehouden worden. De meerderheid van de fabrieken is gecertificeerd, bijvoorbeeld door SA8000 en GOTS, of worden onafhankelijk ge-audit door UL

Kledingproductie in Europa

Komodo onderzoekt altijd manieren om nog ecologischer en efficiënter eco mode te produceren. Recentelijk is het bedrijf een samenwerking aangegaan met een Zwitsers bedrijf om kleding van bio-katoen te produceren in Litouwen. Deze kleding heeft een QR code, zodat de klant precies kan zien waar en door wie de kleding gemaakt is, en waar de katoen vandaan komt.

 

Kleding van natuurlijke materialen

De kleding van Komodo die Green Lily selecteerde is gemaakt van natuurlijke, milieu-vriendelijke materialen zoals hennep, tencel, diervriendelijke wol en bio-katoen. Tencel kleding valt als zijde, maar is steviger en gaat langer mee. Kleding van hennep textiel is wat stugger, maar door de mix met bio-katoen valt de kleding mooi. Bovendien gaan kleren van een hennep/bio-katoen mix langer mee en hoeven ze minder heet gewassen te worden. Certificering van textiel

Het bio-katoen wat gebruikt wordt voor producten is gecertificeerd volgens de Textile Exchange of Global Standard. De hennep stof en het linnen wat gebruikt wordt voor de kleding, is gecertificeerd volgens Textile Exchange. De productie van kleding van tencel textiel is sowieso al erg milieu-vriendelijk.  De wol komt voor het grootste gedeelte van schapen waarvan het achterste niet weg is gesneden ('mulesing'), en wordt niet gebleekt.

 

Wil je meer weten? Lees het rapport van Rankabrand over Komodo. Of lees meer op de website van Komodo zelf. 


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »