Over Green Lily

Tijdens mijn studie biologie realiseerde ik me al dat we erg zuinig moesten gaan doen met onze overgebleven natuur. De aarde, de planten, de dieren; het zit allemaal zo ingenieus en ingewikkeld in elkaar, we snappen er als mensen nog niet de helft van! We voelen vaak wel de overweldigende schoonheid en de rust in de natuur. Maar de aarde, waar wij als mensen-soort uit voort komen en op rond lopen, heeft maar een beperkte capaciteit. Als we niet wijs en liefdevol omgaan met onze prachtige bossen, zeeën, bergen en rivieren, zal de natuur ons op een gegeven moment niet meer kunnen ondersteunen.


Na mijn studie werkte ik 3 jaar in Afrika voor de VN. De mensen die ik ontmoette, en de ervaringen die ik had, deden me beseffen dat geluk vaak in de meest basale dingen zit. Als je goed eten hebt, gezond bent, en lieve mensen om je heen hebt, is het leven vaak al compleet. Ik ontmoette veel mensen die een zeer gelukkig leven leiden, met in westerse ogen, minimale middelen. Maar ik ontmoette ook vele mensen die onder een cultureel of economisch juk leven van grote, multi-nationale bedrijven. Mensen die smerig en ongezond werk deden, en te weinig betaald kregen om hun familie te onderhouden.Virunga gorilla babyVoor het WNF reisde ik wereldwijd naar natuurbescherming projecten. Het beetje overgebleven echte natuur wat we nog hebben, wordt van alle kanten bedreigd. We kennen allemaal de verhalen over ontbossing, vervuiling, over-exploitatie, uitdroging en vervreemding van de natuur. Het natuurlijk kapitaal, waar onze menselijke samenleving van leeft, begint behoorlijk op te raken. Commerciële belangen verdringen de meer holistische kijk op onze omgang met de grondstoffen op deze planeet. Maar al te vaak worden er, op basis van winst, slechte beslissingen genomen. Beslissingen die enkelen rijker maken, en velen nu en in de toekomst ongelukkiger maken.
 

Er worden op grote schaal producten geproduceerd die eigenlijk niet echt nodig zijn, gauw kapot gaan, of snel niet meer trendy zijn en dan vervangen moeten worden. Reclame en media sporen ons aan telkens nieuwere versies en 'betere' modellen te kopen. Ze beloven ons dat als we eenmaal dat product hebben, we sexier, jonger, mooier of gelukkiger zullen zijn. We zijn eventjes blij met een aankoop, maar het product wordt al gauw nog een onderdeel van het huisraad. Na korte tijd is het kapot, zonder goede mogelijkheid tot reparatie en worden we door de reclame aangespoord weer iets nieuws te kopen. Terwijl we omringd worden door al die goederen in ons huis, verdwijnen we achter onze pc's, phones en pads, en vergeten soms dat er ook nog mensen tussen de producten wonen.


Ik denk dat het anders kan.

Dat we in staat zijn met zijn allen wat efficiënter en eerlijker te consumeren, met het milieu in ons achterhoofd. Dat we manieren zullen vinden om alles schoon, duur-zaam en recyclebaar te maken. Dat we een eerlijk wereldwijd handelssysteem op kunnen zetten zodat iedereen zijn basisbehoeftes vervuld ziet. Door te kiezen voor milieu-vriendelijke materialen en daar een eerlijke prijs voor te betalen.


Ik geloof sterk in de kracht van mensen om goede beslissingen te maken; de bewuste consument.

Politiek volgt uiteindelijk de keuze van de burger, en is niet de bepalende factor voor verandering. Wij - de burger, de consument, degene die het ene merk wel 'cool' vindt, en het andere niet - wij hebben grote macht. Wij kiezen, vrijwel iedere dag weer, of we de eerlijke, mens en milieu-erende bedrijven ondersteunen, of de uitputtende, asociale en vervuilende bedrijven.
 

Vanuit een overtuiging dat jij, met de keuzes die je dagelijks maakt, de wereld kunt veranderen, ben ik Green Lily begonnen. Naast andere basisbehoeftes als voedsel en energie is kleding een belangrijk product dat verduurzaamd moet worden. Katoenteelt is ecologisch onduurzaam, de kledingindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld en de omstandigheden voor makers in ontwikkelingslanden zijn erbarmelijk. Terwijl de over-consumptie en verspilling van kleding in het westen absurd is.
Duurzame kleren bij Green Lily


Uprise hood-he

Green Lily is een duurzame winkel met alleen kleren van organische of hergebruikte stoffen. Buiten biologisch verbouwd katoen, zijn er veel interessante ontwikkelingen in de kledingindustrie, die nog beter zijn. Hennep is herontdekt, tencel levert een schoon alternatief voor viscose, en veel stoffen kunnen hergebruikt worden.


Green Lily heeft alleen kleding van merken met een duidelijk idealisme. Bedrijven die met respect omgaan met de kleermakers, en korte, persoonlijke handelslijnen hebben met de fabrieken waar ze produceren. Duurzame merken die bezig zijn met het ontwikkelen van meer natuurlijke kleding. Merken die niet altijd aangesloten zijn bij allerlei keurmerken (vaak omdat ze te klein zijn), maar wel ethisch ondernemen in hun DNA hebben. 


Green Lily verkoopt kleren die lang mee gaan. Kleding die weliswaar niet de allerlaatste trend is uit de bladen, maar wel volgend jaar, en het jaar daarop nog leuk is. Kleding die op lage temperatuur gewassen kan worden, snel droogt en nauwelijks gestreken hoeft te worden.


Ik hoop dat je geïnspireerd raakt op deze site, waar ik allerlei dingen zal posten die mij inspireren. Veel plezier op Green Lily!
Lonneke


 

----------------------------------------------------
Vond je bovenstaande informatie interessant en wilt je meer van mijn inzichten horen? Bekijk de mogelijkheden om mij uit te nodigen voor een interessant gesprek of een inspirerend verhaal.Green Lily eigenaresse Lonneke Bakker in een TV-item over hennep kleding: 

Waar geef jij je kleedgeld aan uit?

Lees meer over:

• Duurzame kleren en materialen

• De merken die verkocht worden door Green Lily

Of bekijk het blog voor nog meer inspirerende informatie

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »