Als modeliefhebber die graag met de trends mee gaat kan het moeilijk zijn om duurzame modekeuzes te maken. Het lijkt alsof overal waar je kijkt, er een nieuwe trend of kledingstuk is dat je 'moet hebben'. Maar met een beetje kennis en mindfulness kun je weloverwogen beslissingen nemen over de kleding die je draagt, die niet alleen stijlvol, maar ook bewust en duurzaam is. De laatste jaren zijn steeds meer jongeren geïnteresseerd geraakt in duurzaamheid, en dat is maar goed ook. Het kan echter moeilijk zijn om te weten hoe je deze dit kunt laten werken met mode. Maar het is zeker niet onmogelijk. Hier zijn een paar tips om te beginnen.

Een vervuilende industrie

Het lijdt geen twijfel dat de mode industrie een van de meest lucratieve en invloedrijke ter wereld is. Het is echter ook een van de meest verspillende. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde Amerikaan elk jaar bijna 40 kg textiel weg gooit? Dat is absurd veel. De wereldwijde mode industrie draagt bij aan bijna 10% van alle CO2-uitstoot. Dit zijn schokkende getallen en zeker iets wat we niet kunnen negeren. Het hoeft echter niet zo te zijn! Er zijn veel manieren om bewuste en duurzame modekeuzes te maken.

Kies duurzame merken

Denk bij het kiezen van kleding aan de materialen die worden gebruikt bij het maken van de kleding. Natuurlijke vezels zoals katoen, wol en zijde zijn over het algemeen beter voor het milieu dan synthetische vezels. Er zijn een hoop merken die kiezen voor duurzame materialen en natuurlijke vezels voor hun producten. Zo zijn er merken als Veja die voor de productie van hun Veja heren en Veja sneakers dames enkel gebruik maken van duurzame materialen. De sneakers van Veja zijn gemaakt van eco-katoen, wild rubber en plantaardig gelooid leer. En naast dat ze duurzamer zijn voor het milieu, zien ze er ook nog eens ontzettend hip uit. Duurzame schoenen zijn niet enkel voor mensen die graag geitenwollen sokken dragen. Duurzame schoenen zijn inmiddels voor iedereen. Van celebrities tot mode influencers, steeds meer mensen kiezen voor mode die de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

Koop tweedehands

Naast het kopen van duurzame merken, is het ook heel verantwoord voor het milieu om gebruik te maken van de kleding en schoenen die er al zijn. Een manier om dat te doen is door tweedehands te kopen. Tegenwoordig vind je de mooiste producten tweedehands, en steeds meer mensen investeren dan ook graag in tweedehands mode. Je kunt voor tweedehands mode kijken bij kringloopwinkels en vlooienmarkten, maar ook in speciale tweedehands winkels waar de kleding met zorg en aandacht is geselecteerd. Je hebt zelfs tweedehands winkels waar ze enkel dure merken verkopen. Dit is beter voor het milieu, en voor je portemonnee!